Într-o jalnică încercare de căutare a unor puncte comune dintre Ortodoxie şi papism s-a angajat Arhiepiscopul Ciprului Hrisostomos în vederea vizitei papei în insulă.
Un text de astăzi, care a fost publicat pe site-ul oficial al Bisericii Ciprului şi este semnat de Aristidi Viketo, ne informează că ’’în ajunul vizitei papei Benedict al XVI –lea în Cipru, se deschide în Levkosia o expoziţie de icoane şi alte opere de artă cu titlul ’’Cipru şi Italia în epoca Bizanţului – mărturii istorice şi artistice ale stăpânirii latine (catolice) în Cipru’’ (1191-1571). Expoziţia, care va fi inaugurată de Arhiepiscopul Hrisostomos, va fi vizitată de papa sâmbătă. Prin expoziţie, potrivit autorului articolului “se subliniază în mod deosebit relaţiile Ciprului cu Italia, Vaticanul şi prin extensie cu lumea romano-catolică a Europei şi influenţele reciproce în artă, care s-au dezvoltat în timpul celor patru secole de stăpânire latină (romano-catolică) în Cipru (francocraţia 1191-1489 şi venetocraţia 1489-1571), prezentând asemănările şi primirile comune’’.
Este cel puţin grotesc ceea ce cultivă ecumeniştii, de dragul unor relaţii bune cu papa, încercând să găsească „puncte comune” între Ortodoxie şi papism. Insula Cipru, care a pătimit foarte mult din partea catolicilor, ar fi trebuit să-i amintească ereticului papă de crimele, pe care le-a făcut în marea insulă, şi anume martirizarea de către latini (romano-catolici) a celor 13 monahi din Kadara, în anul 1231, şi nu “urcarea pe tronul Vaticanului a lui Clement al VIII-lea, un papă de origine cipriotă”.