Sf. Teofan Zăvorâtul: Despre împărtăşanie

Print Friendly, PDF & Email

Cuvânt al Sfântului Teofan Zăvorâtul despre Sfânta Împărtăşanie în Duminica Ortodoxiei.

Sfântul Teofan Zăvorâtul
Sfântul Teofan Zăvorâtul

„… Domnul e Foc Încălzitor. El aduce cu Sine căldură duhovnicească şi în sufletul care L-a primit. Cel ce intră din frigul de afară într-o cameră încălzită simte o căldură care îl pătrunte plăcut în întreg trupul. Aşa e şi cu căldura duhovnicească, ea îmbracă sufletul la fel, ca o haină, după primirea Domnului în Sfintele Taine.

De sus: bunăvoinţa lui Dumnezeu împăcat. În urmă: ştergerea păcatelor. În viitor: încredinţarea de negrăit a moştenirii creştineşti. În jur: împărtăşirea plină de pace cu nevăzutul şi văzutul.

Iată razele acestei călduri duhovniceşti, raze care adunându-se în inimă princinuiesc în ea arderea Duhului care atrage acolo toate puterile firii noastre. Lucru prin care se întocmeşte acolo o locuinţă tare pentru a încăpea Neîncăputul.

Această căldură naşte desfătare, un Rai de desfătare, o comoară duhovnicească pentru care omul este gata să dea totul ca să nu o piardă şi să o stăpânească totdeauna. Aşa trebuie să stea lucrurile în oricine s-a împărtăşit cu Tainele lui Hristos; în oricine L-a primit în sine pe Domnul. …”

Lasă un comentariu